Tip 1 diyabet, vücudun gıdalardan alınan glükozu enerjiye dönüştürmesini ve yaşam boyu süren bir hastalıktır. Çoğu örnekte tip 1 diyabet, erken dönemlerde gelişiyor ve genellikle çocuklukta tanısı konmuş oluyor.

Hastalık, bağışıklık sisteminin pankreasta insülin üreten hücrelere saldırmasıyla başlıyor. Günlük insülin enjeksiyonları olmadan, Tip 1 diyabetle yaşayan bireyler, yaşamlarını sürdüremez hale geliyor.

Bilim insanlarımız, yeni tedavileri bulup geliştirerek geçirdiğimiz 100 yıllık geçmişimize dayanarak, glisemik kontrolünü sağlamak ve kan şekerinin düşmesini (hipoglisemi) önlemek için yapılan insülin enjeksiyonlarının sayısını azaltma yönünde birçok araştırma çalışması yürütüyor.

Hedefimiz tip 1 diyabeti tamamen iyileştirecek bir tedaviyi bulabilmek. Bir gün tip 1 diyabeti tamamen yok edebileceğimiz kök hücre tedavisi gibi rejeneratif tedavliler konusunda da araştırmalarımızı ilerletiyoruz.

Hedef kan şekeri düzeylerinin korunması, vücuttaki organların hasar almasını önler. Aynı zamanda tip 1 diyabetle yaşayan bireyleri hipoglisemiden korur.

İnsülin tedavisi diyabetle yaşayan bir kişinin vereceği doğal insülin yanıtına olabildiğince yaklaşmayı hedefler. Bu da tip 1 diyabetle yaşayan kişilerin hedef kan şekeri düzeylerini korumasına yardımcı olur.

İnsülin tedavisi vücudun doğal yanıtına ne kadar yaklaşırsa, kan şekeri düzeyini dengelemede o kadar başarılı olur.

Günümüzde insülin tedavisi önemli bir ölçüde gelişti ve her ilerlemeyle doğal bir insülin yanıtına çok daha fazla yaklaşıyoruz. En önemlisi de sağlanan bu ilerlemeler, tip 1 diyabetle yaşayan bireylerin hastalıkla yaşamanın ve tedavisinin getirdiği bazı zorlukların üstesinden gelebilmelerine yardımcı oluyor.

En büyük hedeflerimizden biri, hipoglisemik atakları ortadan kaldıracak "akıllı insülinleri" geliştirmektir. Bunun tip 1 diyabet bakımında çığır açan bir gelişme olacağına inanıyoruz. Bu tutkuyu diyabet araştırma topluluğundaki birçok ortakla paylaşıyor ve hipoglisemiyi ortadan kaldırmak olan ortak bir hedef için onlarla yakın iş birliği içinde çalışıyoruz.

Tip 1 diyabet için iyileştirici bir tedavi arayışımız devam ediyor ve sonuca giderek yaklaşıyoruz.

Dünyanın dört bir yanındaki önde gelen araştırma üniversiteleriyle birlikte, kök hücreleri tıpkı sağlıklı kişilerin pankreaslarında salgılananlar gibi glukozu algılayan ve insülini salgılayan beta hücrelerine dönüştürmeyi başardık. Dönüştürülen bu kök hücreler, hayvan çalışmalarında tip 1 diyabetli fareleri başarıyla tedavi etti.

Geleceğe doğru önemli adımları attık, kalan güçlükler üzerinde de yılmadan çalışmaya devam ediyoruz. Neyse ki yalnız değiliz. Kök hücre araştırmalarında her gün büyüyen sağlam bir bilimsel ağ oluşturduk.

Geriye bir tek bu ortak çalışmaların ne zaman tip 1 diyabetle yaşayan milyonlar için tedaviye dönüşeceğini görmek kalıyor.

Düşüncemiz her zaman insülin tedavisinin olabildiğince basit olması gerektiğidir. Bu her zaman ana amacımız olmuştur. Daha iyi tedavilerden dijital çözümlere, kronik bir hastalıkla yaşamanın yükünü azaltmak ve tip1 diyabetle yaşayan milyonlarca insanın çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak adına tüm gücümüzle çalışıyoruz.

Tip 1 diyabet araştırmalarımızı halen şu alanlarda sürdürüyoruz:

  • Glukoza duyarlı insülinler
  • Dijital bağlantılı insülin kalemleri
  • İyileştirici kök hücre tedavileri

Kronik hastalıkla yaşayan her bir bireyin sesini, bilimsel uzmanlığımız ve mühendislik becerilerimizle birleştirerek, yenilikçi insülinleri ve bunları ihtiyaç sahiplerine ulaştırma yöntemlerini geliştirmeye devam ediyoruz.