Diyabetle ve diğer ciddi kronik hastalıklarla yaşayan kişilere ilaçlarımızı tedarik etmeyi sürdürüyor, çalışanlarımızın sağlığını koruyor, COVID-19’u yenebilmek için emek veren doktor ve hemşirelere destek olabilmek adına girişimlerimizi sürdürüyoruz.

Pandemi dönemi ve buna bağlı gelişmeler tüm dünyada değişken bir şekilde ilerliyor. Bu dönemde de sizleri ilaçlarımızın tedariği konusunda bilgilendirmek, aynı zamanda sorularınıza yanıt vermek ve bize nasıl ulaşabileceğinizi bildirmek istiyoruz.

Güncel durumda herhangi bir tedarik sorunu yaşamıyoruz. Bu gibi durumlar için hazırlıklıyız ve sevkiyatın uzun süreceği dönemlerde de devamlılığını sağlayacak bir depolama politikamız bulunuyor.

Bu da dünyanın dört bir yanındaki hastaların güvendikleri ve her gün onlar için hayati önem taşıyan ilaçları bulabilmeleri yönünde büyük önem taşıyor.

Sağlık kurumları ve eczanelerin, COVID-19 sürecinde hayati önem taşıyan ilaçların ulaşılabilirliğini sağlamak için elinden geleni yaptıkları biliyoruz. Biz de güncel stok düzeyinin normal durumda olduğunu bildirmek isteriz. Durumu takip etmeye devam ederken, güncel bilgi ve gelişmeleri de sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Eğer siz ya da bir tanıdığınız diyabet, obezite veya bir başka ciddi kronik hastalıkla yaşıyorsa, kuşkusuz bu dönemde bazı endişeleriniz oluşmuştur. Çoğumuz için “evde kal” mottosu geçerliyken, hem fiziksel hem de ruhsal bazı endişelerin olması çok da doğaldır.

Sizlerle yararlı bulacağınızı umduğumuz bazı önerileri ve ipuçlarını paylaşmak istiyoruz.

Diyabet ve COVID-19

Obezite ve COVID-19

Çalışanlarımızın sağlığını ve güvenliğini korumak için yerel sağlık makamlarının tavsiyelerini birebir yerine getiriyoruz. Enfeksiyon riskinin hâlâ yüksek olduğu bazı ülkelerde ve toplumlarda çalışanlarımızdan evden çalışmalarını istiyoruz.

Bu olağandışı çalışma koşulları süresince de aktif kalmaları, evden ergonomik şekilde çalışmaları ve dijital işyerine uyum sağlamaları için destek veriyoruz.

Üretim tesislerimizdeki çalışanlarımızın güvenliğini ve işbaşındayken tavsiye edilen sosyal mesafe kurallarını uygulayabilmek için önlemlerimizi alıyoruz. Yalnızca COVID-19’un sağlık açısından risk oluşturmadığı çalışanlarımızın işe gelmelerini istiyoruz.

Başlattığımız klinik çalışmalarımızın tümünü sürdürüyor ve tamamlanmaya yakın olanlarda herhangi bir önemli gecikme yaşanmasını beklemiyoruz. Dünya genelinde yapılan çalışmalarda görev alan araştırmacılarla yakın diyalog içindeyiz. Herhangi bir hasta alımını durdurmuyoruz. Hastaların merkezlere yapacakları ziyaretleri, düzenli tedavi ziyaretleriyle eş zamanlı hale getiriyoruz ve riskleri en aza indirmek için onların görüşlerine güveniyoruz.

Aynı zamanda çalışmaların takibinin gittikçe zorlaştığını gözlemliyor ve bu duruma karşı en iyi çözümleri bulabilmek üzere ilgi merkezlerle, araştırmacılarla ve yetkililerle iş birliği içinde çalışıyoruz. Devam eden çalışmalar için yeni hasta kabulü etkilenmiş olsa da yavaş yavaş bu durumun da düzeldiğini gözlemliyoruz. Bazı ülkelerde de yeni klinik çalışmaların başlatılması mümkün hale geldi.

Novo Nordisk, salgından etkilenen bölgelerde sağlık yetkililerinin çabalarını; genel bağışta bulunarak, hijyen malzemelerinin üretimi için hammadde bağışında bulunarak ve labaratuvarlarını Covid-19 testlerine açarak destekliyor.

Şartlar değiştikçe benzer girişimlerde bulunmak için güncel global tabloyu dikkatle izliyoruz.

Bazı ülkelerde sağlık makamlarının ve eczanelerin, ilaçların ihtiyaç sahipleri için her zaman ulaşılabilirliğini sağlamak üzere ellerinden geleni yaptıklarını biliyoruz. Güncel stok düzeyinin de normal olduğunu belirtmek isteriz.

Salgının yayılımı ise kimi zaman toplumlarda bir panik etkisini beraberinde getiriyor. İnsanlarda da “ya bir gün bulamazsam” diye ilaçlarını gereken düzeyden fazla satın alma eğilimi oluşuyor. Bunun üzerine çıkıldığı zaman kurum ve kuruluşlar tarafından bir seferde alınabilecek ilaç ve cihaz sayısının kısıtlanması olağandır. Alımlarımızı normal davranışlarımız çerçevesinde sürdürmemiz önemli. Doğru ve gerektiği miktarda alım yaparsak, diyabet ve diğer kronik hastalıklarla yaşayan herkes gerekli olan ilaçlarına erişim sağlayabilecektir.

Güncel stok seviyelerini takip etmek için sağlık yetkilileri ve eczaneler de dahil olmak üzere, iş ortaklarımızla yakın temas halindeyiz.

Güncel durum sürekli değişimekte ancak hala tedarikte herhangi bir kısıtlamayla karşı karşıya bulunmuyoruz. Bu gibi durumlar için hazırlıklıyız ve uzun dönemli tedariğe yönelik bir envanter politikamız bulunuyor. İlaçlarımıza dünyanın dört bir yanındaki hastalar tarafından her gün ihtiyaç duyuluyor ve bu yüzden uzun dönemli tedarik politikamız bizim için büyük önem taşıyor. 

Novo Nordisk’te ve klinik çalışmalar sürecinde önceliklerimiz, hastaların güvenliği ve klinik çalışmanın bütünlüğüdür. Başlatmış olduğumuz tüm klinik çalışmaları sürdürüyor ve sonuçlanmaya yakın olanlarda herhangi bir gecikme beklemiyoruz.

Güncel durumda dünya genelindeki çalışmalarda görev alan araştırmacılarla yakın diyalog içindeyiz. Herhangi bir hasta alımını durdurmuyoruz. Hastaların merkezlere yapacakları ziyaretleri, düzenli tedavi ziyaretleriyle eş zamanlı hale getiriyoruz ve riskleri en aza indirmek için onların görüşlerine güveniyoruz.

Aynı zamanda çalışmaların takibinin gittikçe zorlaştığını gözlemliyor ve bu duruma karşı en iyi çözümleri bulabilmek için ilgili merkezlerle, araştırmacılarla ve yetkililerle iş birliği içinde çalışıyoruz. Sağlık sistemi üzerindeki güncel yük düşünülerek, yeni çalışmalar başlatılmayacaktır.

Çalışanlarımızın sağlık ve güvenliği için işyerinde “güvenli çalışma koşullarını” sağlamak üzere yerel sağlık makamlarının tavsiyelerine uyuyoruz.

Uzaktan çalışanlara aktif kalmaları, evden ergonomik şekilde çalışmaları ve dijital işyerine uyum sağlamaları için destek veriyoruz.

Üretim tesislerimizdeki çalışanlarımızın güvenliğini ve iş başındayken tavsiye edilen sosyal mesafe kurallarını uygulayabilmek için gerekli önlemlerimizi alıyoruz. Yalnızca COVID-19'un risk grubunda olmayan çalışanlarımızı ofiste ya da üretim tesislerimizde çalışmak üzere işe gelmelerini söylüyoruz.

COVID-19 pandemisi sürecinde ilaçlarımızın uygun fiyatlı ve ulaşılabilir olabilmesi konusundaki soru ve endişeleriniz için ülkenizde bulunan yerel ofisimize başvurunuz.

Global ofislerimizin listesi için tıklayın.

Küresel COVID-19 salgınının dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan insanların yaşamları üzerindeki etkisini kabul etmekle birlikte, her ne kadar diyabet ve/veya obezite rahatsızlıkları olan kişilerin COVID-19 hastalığına yakalanma riski genel popülasyona göre daha yüksek olmasa da COVID-19; diyabet, obezite ve kardiyovasküler hastalıklar ve ilgili komplikasyonların görüldüğü kişilerde daha ciddi belirtilere ve komplikasyonlara neden olabilir.

Şu anda, obezite sorunu olan kişilerde COVID-19 enfeksiyonu riskinin arttığına ilişkin bir kanıt bulunmamaktadır. Kanıtlar yaygın mevsimsel grip açısından, obezite rahatsızlığı olan ve Vücut Kitle İndeksi (VKİ) ≥ 40 kg/m2 olan kişilerin ciddi komplikasyon riskinin arttığına işaret etmektedir. ABD’deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) ile Birleşik Krallık Halk Sağlığı Merkezi, ciddi obezite sorunu olan kişileri (VKİ ≥ 40 kg/m2) COVID-19'dan kaynaklanan şiddetli komplikasyon riski daha fazla olan gruplar arasında kabul etmektedir.

Diyabetin iyi ele alınması durumunda, COVID‑19'dan kaynaklanan ciddi hastalık riski genel popülasyonla hemen hemen aynı orandadır.

Bu süre zarfında diyabet ve obezite rahatsızlıkları olan kişileri desteklemeye devam etmek amacıyla aşağıda yer alan ve hastalar için destek sunan web sitelerimizde ek bilgileri bulabilirsiniz:

Diyabet: Diabet.com®

Obezite: Kilomu Yönetiyorum®

Riskler, tip 1 ve tip 2 diyabet hastaları için benzerdir. Tip 1 diyabet hastası olan kişiler, viral enfeksiyon ile enfekte olduğunda, DKA (diyabetik ketoasidoz) riski de artar.

Global  COVID-19  pandemisinin dünyanın dört bir yanında -diyabetle yaşayan bireyler de dahil- insanların yaşamı üzerindeki etkisinin farkındayız. Diyabetle yaşayan kişiler aşağıdakileri her zaman hazır bulundurmalıdır:

  • Kendilerine sağlık hizmetleri sunan kişinin ulaşım bilgileri.
  • Evde kan şekerini takip etmek için yeterli ilaç ve cihazlar.
  • Evde kan şekerinin düşmesi ve yemek yiyemeyecek kadar hasta olunması durumunda, kan şekeri düzeyini yükseltmek için; gazoz, bal, reçel, şeker veya şekerli gıdalar gibi basit karbonhidratlar bulundurmak.
  • Glisemik kontrolün yetersiz olması durumuna (kan şekerinin düşük veya yüksek olması) karşı glukagon ve keton şeritleri.

Hastalar ayrıca aşağıda belirtilenler gibi acil durum olduğunu gösteren belirtilere de dikkat etmelidir: nefes almada zorluk veya nefes darlığı, göğüste sürekli ağrı veya basınç, kafa karışıklığı veya uyanamama, dudakların veya yüzün mavimsi bir renk alması.

Diyabeti olan bir kişi COVID-19 semptomları gösterir veya bundan şüphe duyarsa, yerel makamların tavsiyelerine uymalıdır. Bazı ülkelerde hastaların derhal tıbbi bakıma başvurması önerilmektedir. Öte yandan, virüsü başkalarına bulaştırmamak ve medikal personelin önceden önlem alabilmesini sağlamak için doğrudan hastaneye gidilmesi önerilmemektedir. 

Hastaneyi/hekimi arayarak şunları bildirin:

  • Semptomlar
  • Glukoz ve keton ölçümleri (varsa)
  • Sıvı tüketimi

İlaç kullanımına ilişkin diyabet bakım ekibinizin tavsiyelerine uyun. Bol sıvı alın ve şeker katkısız içecekler elinizin altında bulunsun ve daha küçük porsiyonlarda fakat daha sık yemek yemeye çalışın. 

Diyabetle yaşayan kişiler, virüs enfeksiyonu durumunda hastalık süresince glisemik kontrolde bozulma yaşayabilirler. Hastalar diyabet tedavilerini iyileştirmek üzere “hastalık günü kurallarına” uymalıdır.

Her zaman yerel makamların tavsiyelerine uyunuz. Amerikan Diyabet Derneği (ADA) bu hastalar için aşağıdaki önlemleri tavsiye etmektedir:

  • Diyabet ilaçları ve kan şekerinin takibi için hekiminizin (ya da diyabet ekibinizin) tavsiyelerine uyunuz.
  • Hiperglisemi belirtilerine dikkat ediniz (özellikle geceleri normalden daha fazla idrar yapmak, çok susamak, baş ağrıları, yorgunluk ve halsizlik)
  • Gündüz ve gece boyunca sık sık kan şekerinizi ölçünüz (her 2-3 saatte bir)
  • Yeterli miktarda su içiniz.
  • Kan şekeri 70 mg/dL’nin (3.9 mmol/L) veya hedef aralığın altındaysa, 15 gr kolay sindirilen karbonhidrat yiyiniz (örn. bal, reçel, şekerli gıda, meyve suyu veya gazoz). 15 dakika sonra kan şekerinin yükselip yükselmediği kontrol edilmelidir.
  • Kan şekeri düzeyi ardı ardına iki kez 240 mg/dL’nin (13.3 mmol/L) üstünde çıkarsa, ketonlar kontrol edilmelidir. Ketonlar orta veya yüksek çıkarsa hekime danışılmalıdır.
  • CGM sensörlerin doğruluğundan emin olmak için parmaktan kontrol edilmelidir.
  • Eller yıkanmalı, enjeksiyon/infüzyon bölgeleri ve parmak ucundan kan alınan bölgeler sabun ve su veya alkol bazlı temizleyiciler ile temizlenmelidir.
  • Kan şekeri seviyeniz 250 mg/dl'den yüksekse ve keton değeri orta ila yüksek seviyedeyse aktivitelerinizi sınırlayın.

Daha fazla bilgi almak için CDC 'Grip ve Hastalık İzni Yönergelerine' buradan erişebilirsiniz.

Faaliyet gösterdiğimiz yerlerde bulunan hastalara ve topluluklara olan taahhütlerimiz aynı şekilde devam etmektedir ve bu yaşadığımız eşi benzeri görülmemiş durumda odaklandığımız nokta, çalışanlarımızın ve hastalarımızın sağlığını koruyabilmektir.

Global COVID-19 pandemisinin dünyanın dört bir yanında -diyabetle yaşayanlar da dahil - insanların yaşamı üzerindeki etkisinin farkındayız.

Kişiler sağlık makamlarının tavsiyeleri doğrultusunda, herhangi bir sağlık uzmanına danışmadan almakta oldukları medikal tedavilere (obezite ilaçları dahil) ara vermemelidir.

Obeziteyle yaşayan bireyler sağlık makamlarının tavsiyeleri doğrultusunda fiziksel aktivitelerini sürdürmeli ve sosyal mesafeye dikkat etmelidir.

COVID-19 krizi sırasında obezite sorunu olan bireylerin, fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme ile ilgili önerileri yetkin sağlık uzmanlarından ya da mesleki birliklerden almalarını öneririz. 

Global  COVID-19  pandemisinin dünyanın dört bir yanında - obeziteyle yaşayanlar da dahil - insanların yaşamı üzerindeki etkisinin farkındayız. Obeziteyle yaşayan bireylerin COVID-19 semptomlarından şüphelenme durumunda, Dünya Sağlık Örgütü ile yerel sağlık makamlarının tavsiyelerine uymaları önerilir.

Kişiler sağlık makamlarının tavsiyeleri doğrultusunda, herhangi bir sağlık uzmanına danışmadan almakta oldukları medikal tedavilere (obezite ilaçları dahil) ara vermemelidir.

Faaliyet gösterdiğimiz yerlerde bulunan hastalara ve topluluklara olan taahhütlerimiz aynı şekilde devam etmektedir ve bu yaşadığımız eşi benzeri görülmemiş durumda odaklandığımız nokta, çalışanlarımızın ve hastalarımızın sağlığını koruyabilmektir.

Virüse maruz kalma ihtimalini azaltmak için herkes kamu sağlığı kurumları tarafından yayınlanan tavsiyelere uymalıdır. Bunlar arasında ellerin sık sık (en az 20 sn.) ve titizlikle yıkanması, iyi hijyen koşullarına uyulması ve hasta insanlarla temastan kaçınılması önemli noktalardır. 

Dünya genelinde hastalarımıza destek vermeye devam ediyoruz. Güncel durumda tedariğimizde herhangi bir sorun bulunmamakta ve stok düzeylerimiz normal seviyelerindedir. Bu gibi durumlar için hazırlıklıyız ve sevkiyatın uzun dönemde sürmesini sağlayacak bir depolama politikamız bulunuyor. Dünyanın dört bir yanındaki hastaların her gün güvendikleri, onlar için yaşamsal önem taşıyan ilaçları sunduğumuz için bu nokta büyük önem taşıyor.

Global şartlar değişse dahi,   hastalarımızın ihtiyaç duydukları ilaçlara erişimini sürdürmeye odaklanıyoruz.

Global sağlığa yönelik sorumluluğumuzu ve katkılarımızı yerine getirmeyi taahhüt ediyoruz.  Bununla beraber COVID-19 ile ortak mücadele için her zaman destek ve kaynak sağlamaya devam edeceğiz.

Güncellemeler için bu sayfayı takip edebilirsiniz.

Diyabetle ya da obeziteyle yaşayan kişilerde ürünlerimizi (örn. GLP-1 reseptör agonistleri veya insülinler) kullanmanın olumsuz etkisini gösteren hiçbir veri yoktur.

Tüm çalışmalarımız COVID-19 salgını sürecinde hastalarımızın iyiliği ve güvenliğine yöneliktir.

Global sağlığa yönelik sorumluluğumuzu ve katkılarımızı yerine getirmeyi taahhüt ediyoruz.  Bununla beraber COVID-19 ile ortak mücadele için her zaman destek ve kaynak sağlamaya devam edeceğiz.

Güncellemeler için bu sayfayı takip edebilirsiniz.

Aşağıdaki bilgiler genel bilgilendirme amaçlıdır  ve medikal tavsiye olarak kabul edilmemelidir. COVID-19 semptomları yaşarsanız ya da bundan  şüphe duyarsanız doktorunuza başvurmalısınız. Her zaman yerel sağlık makamlarının  tavsiyelerine uymalısınız.

Diyabetle ve obeziteyle yaşayan kişiler için sıkça sorulan sorularımızı hazırlarken, aşağıdaki kaynakları göz önünde bulundurduk: